Nagyon szeretem a majonézt, és egyre gyakrabban készítem inkább én otthon a házi majonézt, hiszen az íze is jobb a bolti túlcukrozott változatnál és az állaga is. Arról nem is beszélve, hogy ebben az esetben is pontosan tudom, mi kerül bele. Ha akarom kristálycukorral ízesítem, ha úgy döntök akkor gyümölcscukorral.
Mivel nincs benne tartósító szer és friss tojás sárgájából készül, ezért nagyon kell figyelni az eltartására. Nyáron 1-2 napnál tovább én nem szoktam meghagyni, még akkor se, ha folyamatosan hűtőben tartottam.
A receptet kis mennyiségben szoktam készíteni, mivel nagyon egyszerű. Ha elfogy, gyorsan pótolom egy újabb adaggal.
Házi majonéz hozzávalók
Összetevők
- 1 db tojás L-es méret
- étolaj
- 1 teáskanál mustár
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál cukor kristálycukor vagy gyümölcscukor
- 1 csipet bors
Megjegyzés
Ha tartárt szeretnél készíteni, akkor készítsd el a majonézt és a végén tegyél bele 5 evőkanál tejfölt.
A házi majonéz elkészítése
- Válaszd szét a tojást. Most csak a sárgájára van szükség.
- Tedd bele egy jénai üvegtálba a tojás sárgáját.
- Nagyon lassan kezd el hozzá csurgatni az étolajat. Én kipróbáltam olíva olajjal, nekem nem ízlett. Rád bízom, ha kísérletezni szeretnél, készítheted olíva olajjal is.
- A tojást úgy keverd habverővel, vagy robot géppel, hogy teljesen felvegye a belecsepegtetett olajat. Ha egy kicsit megszalad az olaj akkor hagyd abba a csurgatást és csak keverd, amíg fel nem veszi az összes olajat. Nem válhat el a tojás és az olaj.
- Akkor vagy kész, ha kifehéredik.
- Ezután add hozzá a többi hozzávalót – sót, cukrot, borsot.
- Keverd össze ezzel is.
- Keverd hozzá a teáskanál mustárt is.
Most kész vagy a házi majonézzel. Ha tartár mártást szeretnél, akkor keverj bele ebbe a mennyiségbe 5 evőkanál tejfölt. Innentől kezdve szabad a felhasználás. Készíthetsz virsli salátát, kukorica salátát vagy bármilyen majonézes salit.
Jó étvágyat kívánok!
Legutóbbi hozzászólások