Gyors, finom, egyszerű szendvicskrém receptek és vendégváró ételek

Gyors, finom, egyszerű szendvicskrém receptek és vendégváró ételek

Besamel mártás készítése

Besamel mártás készítése

Besamel mártás

A Besamel mártás vagy fehér mártás számos ételhez felhasználható. Azért írom le a készítését, mert sok szendvicskrém alaphoz is felhasználható. Készíthetünk belőle sajtszószt, sajtmártást, tormamártást, sajtos tormamártást is. Ezekből mint nagyon finom szendvicskrémek készíthetők.

Besamel mártás hozzávalói

Összetevők

  • 3 dkg vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 bögre tej kb. 2,5 dl
  • bors
  • szerecsendió

Besamel mártás recept

besamel martas

  1. Egy lábosban olvaszd fel a vajat.
  2. Amikor teljesen folyik, evőkanalanként keverd hozzá a lisztet. Én itt már kézi habverővel dolgozom, hogy teljesen csomómentes legyen a besamel mártás.
  3. 2-3 percig elég pirítani a lisztet. Maradjon világos.
  4. Amikor csomómentes és kellően besűrűsödött, akkor öntöm hozzá a mikróban langyosra melegített tejet.
  5. Még pár percig kevergetem.
  6. Azután lassú tűzön kb. 8 -10 percig főzöm folyamatos keverés mellett.
  7. Sózd, borsozd ízlés szerint. A szerecsendiót se hagyd ki, nagyon passzol bele.

 

 

 

A csomómentes besamel mártás trükkjei

  • használj a keverésnél kézi habverőt
  • a tejet melegen vagy forrón öntsd a lábosba
  • ha mégis csomós maradna (nem fog) akkor botmixerrel homogenizáld

Besamel mártás felhasználása

A besamel mártás vagy fehér mártás felhasználható rakott ételekhez akár tejföllel keverve leönthető vele a rakott krumpli is. A besamel mártás a bolognai lasagne egyik alapja.

Zöldségeket megpárolva, leöntve besamellel és összesütve a sütőben, nagyon finom zöldséges egytál étel készíthető.

A besamel alapja több szendvicskrémnek. Például, tormakrém, mustárkrém, sajtkrém. Én a sajtos rolóba töltött sajtkrém alapjához is besamel mártást készítek.

 besamel

 

Jó étvágyat kívánok!

0 Shares