Besamel mártás
A Besamel mártás vagy fehér mártás számos ételhez felhasználható. Azért írom le a készítését, mert sok szendvicskrém alaphoz is felhasználható. Készíthetünk belőle sajtszószt, sajtmártást, tormamártást, sajtos tormamártást is. Ezekből mint nagyon finom szendvicskrémek készíthetők.
Besamel mártás hozzávalói
Összetevők
- 3 dkg vaj
- 3 evőkanál liszt
- 1 bögre tej kb. 2,5 dl
- só
- bors
- szerecsendió
Besamel mártás recept
- Egy lábosban olvaszd fel a vajat.
- Amikor teljesen folyik, evőkanalanként keverd hozzá a lisztet. Én itt már kézi habverővel dolgozom, hogy teljesen csomómentes legyen a besamel mártás.
- 2-3 percig elég pirítani a lisztet. Maradjon világos.
- Amikor csomómentes és kellően besűrűsödött, akkor öntöm hozzá a mikróban langyosra melegített tejet.
- Még pár percig kevergetem.
- Azután lassú tűzön kb. 8 -10 percig főzöm folyamatos keverés mellett.
- Sózd, borsozd ízlés szerint. A szerecsendiót se hagyd ki, nagyon passzol bele.
A csomómentes besamel mártás trükkjei
- használj a keverésnél kézi habverőt
- a tejet melegen vagy forrón öntsd a lábosba
- ha mégis csomós maradna (nem fog) akkor botmixerrel homogenizáld
Besamel mártás felhasználása
A besamel mártás vagy fehér mártás felhasználható rakott ételekhez akár tejföllel keverve leönthető vele a rakott krumpli is. A besamel mártás a bolognai lasagne egyik alapja.
Zöldségeket megpárolva, leöntve besamellel és összesütve a sütőben, nagyon finom zöldséges egytál étel készíthető.
A besamel alapja több szendvicskrémnek. Például, tormakrém, mustárkrém, sajtkrém. Én a sajtos rolóba töltött sajtkrém alapjához is besamel mártást készítek.
Jó étvágyat kívánok!
Legutóbbi hozzászólások